De grootste schat van Amersfoort is haar historie. In de vele monumenten, straatjes en grachten voel je de middeleeuwse stad die ontstond in de 13e eeuw.

De oude stadsmuur heeft de bezienswaardige Koppelpoort als toegangspoort, die je leidt naar de rijke geschiedenis, moderne architectuur, musea, eigentijdse kunst, leuke winkeltjes, gezellige terrassen en zomer- en winterfestivals.

historie-van-amersfoort

Het stadsgebied werd vroeger beschermd met een stenen muur met land- en waterpoorten. Hiervan zijn de overblijfselen nog te zien, zoals de Muurhuizen, de Kamperbinnenpoort en de Koppelpoort. Boven op de toren is te zien hoe de stad opgebouwd is.

De eerste vermelding van Amersfoort dateert uit 1028. Er moet toen sprake geweest zijn van een boerennederzetting. De strategische ligging was voor de bisschop van Utrecht aanleiding om er één van zijn hoven te bouwen, om van hieruit de Gelderse Vallei te ontginnen. Waarschijnlijk werd dit bisschoppelijk hof in de eerste helft van de 12e eeuw gesticht op de plaats waar thans de Sint-Joriskerk staat. Handel en nijverheid leefden op.

Sint-Joriskerk

kerk
De Hof, één van de pleinen in de binnenstad, wordt gedomineerd door de monumentale Sint Joriskerk.

Kunsthal KAdE

Kunsthal-KAdE
Architectuur, (moderne) kunst, vormgeving & design en eigentijdse cultuur: KAdE heeft het allemaal in huis.

Eemhaven Amersfoort

eemshaven-amersfoort

Eemhaven Amersfoort is dé nieuwe ‘ankerplaats’ voor de pleziervaart op de Randmeren en voor campers. Uniek gelegen aan de voet van de eeuwenoude Koppelpoort. Geniet van de sfeer, het water, de schepen en de vrolijke mensen.

Amersfoort op de kaart

amersfoort-op-de-kaart

Meer weten over de geschiedenis van Amersfoort? De website www.amersfoortopdekaart.nl is dé online stadskaart waarop locaties zijn gekoppeld aan cultuurhistorische informatie uit de stad. Een goede plek om de rijke geschiedenis van…

 

Bronvermelding: vvvamersfoort.nl, amersfoort.nl en youtube.com